![]() |
Macam-macam lauk yang ada! |
Hmm...Makanan....
Hai,bersama saya lagi,Putri,yang akan membawa anda menjelajahi semua makanan tradisional di benua Asia...
Sedapnya apabila melihat gambar-gambar ini semua.Rasanya seperti ingin mengambilnya dari skrin ini dan memakannya seperti di cerita "Charlie and the chocolate factory"...
Pada kali ini,saya akan menceritakan tentang lauk-pauk dan hidangan yang biasa kita lihat di sekitaran kita.Lauk-pauk yang anda lihat dari semua gambar di blog ini adalah hidangan tradisional.Terima kasih kepada Google kerana telah menyiapkan gambar-gambar yang anda sedang dan akan lihat ini...Yok...Mari kita jelajah makanan tradisional yang ada di Benua Asia.

Tak sah kalau saya makan sesuatu tanpa sambal belacan berulamkan petai,ulam raja,terung pipit,pegaga dan bermacam-macam lagi...Eh,salah,tak sah kalau mak saya makan sesuatu tanpa sambal belacan berulamkan petai,ulam raja,terung pipit,pegaga dan bermacam-macam lagi...Sambal belacan dibuat oleh bahan utamanya iaitu cili padi dan belacan.Sebab itulah namanya sambal belacan.Seperti yang saya katakan tadi,ianya sedap dimakan dengan nasi dan ulam-ulaman seperti yang apa emak saya gemari...
![]() |
Hmmm...Sedapnya rendang tok di gambar ini...Kalau lah ada nasi ambeng atau nasi beriani atau nasi minyak,wah...TERANGKAT DOK!Balik kepada topik ini,rendang tok menggunakan daging lembu sebagai bahan utama untuk lauk ini.Jika anda ingin merubah masakan ini dari daging menjadi bahan yang lain...Tetapi rendang yang menggunakan daging adalah resepi yang asli dan paling sedap untuk dimakan...Ia selalunya dimakan dengan lemang atau ketupat yang akan saya bincangkan nanti...


Blueekk...Nak muntah saya apabila mendengar frasa mi rebus...Saya SANGAT,SANGAT TIDAK MENYUKAI MI REBUS...Pertama kali memakannya dah macam nak muntah...Eeeuuuwww...Ia dihiaskan dengan tahu goreng,bawang goreng(kegemaran saya),daun sup,daun bawang,udang gegarau,lada hijau dan limau sambal sebagai perasa mi rebus untuk menjadikannya lebih enak dan tidak muak...
Bila mak saya terpandang gambar ni,meleleh air liurnya macam air terjun...U know what I mean...
Rojak buah ini dibuat menggunakan buah...(Duh...)Ia juga menggunakan petis,kacang,gula,asam,belacan dan lada.Pasti enak.Saya amat menyukai rojak yang mak saya buat apalagi bila saya makannya dengan cakuay(saya tak tahu macam mana nak eja cakuay...Maaf...)
Sedapnya sehingga menjilat pinggan.(selalunya sedap hingga menjilat jari atau it's finger lickin' good...)
![]() |
rempah kari dan udang(jika anda mahu...)...

Lemang juga dimakan dengan rendang dan ia menggunakan daun pisang,batang buluh dan ia menggunakan beras pulut.Ia akan dibakar dengan menggunakan api yang kecil.Ia akan dibakar selama 2 jam dan selepas itu disantaplah...
Ini adalah antara masakan yang dapat saya tunjukkkan.Menyelerakan ya?
Itu saja menu yang dapat saya berikan kepada anda.Jika senang,datanglah lagi ke blog ini!
Bye!!!
Lots of love,
Putri
No comments:
Post a Comment